07.09.2020

Які способи друку на одязі і текстилі бувають

Ви коли-небудь замислювалися над тим, як з'явився малюнок на вашій улюбленій футболці? Ми так звикли до принтів на одязі, що вже сприймаємо їх, як щось природне, ніби тканина відразу з малюнками і з'являється. Природно, це не так. Існують різні способи друку на текстилі:

  • Цифровий. Найсучасніший метод, який дозволяє переносити на одяг складні багатоколірні зображення. З мінусів - прямий цифровий друк підходить тільки для бавовняних тканин, а для стійкості кольору будуть потрібні активні барвники.
  • Термоперенос. Для невеликого тиражу використовуються термотрансфер або термоперенос. Це процес перенесення зображення з трафарету під впливом високого тиску і температури на тканину. Такий варіант підходить тільки для векторних зображень, при цьому кольорів повинно бути не більше 5.
  • Шевкотрафарет. Дозволяє наносити яскраві, рельєфні принти з використанням не тільки звичайної, але і декоративної фарби - блискітки, вкраплення, різні ефекти. Шевкотрафарет - або шовкографія - розділяє зображення на окремі макети за кольорами. Такі принти добре зберігають насиченість фарб, а ціна друку відносно низька.
  • Вишивка. Проводиться спеціальними машинами. Програма визначає кількість стібків і їх розташування по заданому зображенню, після чого верстат вишиває принт відразу на одязі, або на шевроні, який потім клеїться на одяг. Вишивка на одязі не боїться прання, довго зберігає яскравість і форму.
  • Сублімація. Підходить для синтетичних тканин, відносно простий і дешевий метод. Спочатку зображення друкують на спеціальному папері в дзеркальній проекції, після чого з'єднують лицьову сторону вироби та тимчасового носія, поміщаючи під прес. Там під дією високої температури і тиску фарба перетворюється в газ і проникає глибоко в волокна текстилю. У підсумку виходить яскравий, зносостійкий і чіткий принт.
  • Флекс-плівка. Різновид термопереносу з використанням вінілової плівки на клейовій основі. З плівки вирізують трафарет, кріплять до тканини і відправляють під прес. З переваг - незвичайні ефекти, на зразок зміни кольору при різному освітленні, ефекту металу, шкіри, голографії.

Для приватних замовлень відповідний метод друку визначається індивідуально, з урахуванням типу тканини, бажаного зображення і розміру партії.

Вгору